OM FÖRETAGET

Företaget drivs av mig, Johan Hedman. Uppstarten skedde under vintern 2010-11. Jag har studerat och jobbat med trädgård på heltid sedan 2001.

Jag är uppvuxen med dom trolska, mossbeklädda granskogarna nära inpå. Detta var starten på min fascination för den vilda naturen och det som i den förenklade och tyglade förlängningen brukar kallas trädgård. Efter några karaktärsdanande år på drift med målet att lära mig något om mig själv och människosläktet blev även jag tvungen att rätta in mig i det konforma karriärsledet.

Min yrkeserfarenhet inom trädgårdsbranschen innefattar arbete med trädgårdsanläggning, trädgårdsskötsel och underhåll, egenföretagande, trädgårdsgestaltning, växtkomposition, trädbeskärning, trädvård, växtförsäljning, rådgivning, kundservice, växtodling, föreläsningar, handledning och arbetsledning m m i Schweiz, Stockholm, Skåne, Småland, Blekinge och på Öland.


Allmän information

Ägare & näringsidkare: Johan Hedman
Enskild näringsverksamhet: Trädgårdsjohan Gröna Visioner
Hemort/Huvudsäte: Kalmar
Verksamhetsområde: Främst Kalmar Län/Öland
Telefonnummer: 070 76 75 755
E-postadress: info(at)tradgardsjohan.se
F-skatt: Godkänd för F-skatt
Högre utbildning: Dacapo Mariestad, tillhörande Göteborgs Universitet/Institutionen för kulturvård
Grundläggande utbildning: Påbyggnadsutbildning Trädgård, Naturbruksgymnasiet Rättvik
Personligt: Född 1975 i Köping, uppvuxen i Kolsva.

Instagramtrams: https://www.instagram.com/tradgardsjohan/

För övrigt hyperinaktivt nätverkande: https://www.linkedin.com/in/tradgardsjohan


Det här dom kallar trädgård

De senaste nitton åren har jag försökt förstå essensen av den estetiska trädgården, hur människan använder och ser på grönytor och dess innehåll. Ska jag vara ärlig så har jag aldrig uppskattat den vilda naturen mer än jag gör idag. Efter tusentals trädgårdsdiskussioner med folk genom åren så förstår jag mer och mer det absurda i att tygla något som inte vill bli tyglat. Att tvinga och tämja naturen efter sin egen vilja för framförallt estetisk njutning skulle ju kunna jämföras med det högst olustiga och oetiska i att ha en exotisk fågel i en bur. Att tvinga en levande fri individ att leva i den mest onaturliga och skadliga miljö som tänkas kan. Låter det konstigt? Jag har alltid gillat att backa ut ur boxar och ramar för att kunna få klarare perspektiv och djupare förståelser. Med största sannolikhet är vi på väg bort från den klassiska estetiska trädgården för att närma oss en mer hållbar trädgård som ger mindre ekologiska fotavtryck och mer miljö- och hälsofrämjande effekter, tänk mer vild natur med mer insekter och djur och mer odling av egen föda. Tydliga kopplingar kan redan bevisas mellan våra folksjukdomar och vår näringsfattiga inte sällan hälsofarliga industriproducerade föda. Närodlad, ekologisk, obesprutad föda blir allt viktigare men troligtvis kommer inte några större förändringar ske förrens hälsoproblemet blir ännu värre eller jorden säger ifrån. Vi har sakta men säkert byggt upp ett urbaniserat samhälle där vi distanserat oss från växtvärlden. Alla kan inte vara odlare och självhushållare precis som alla inte kan vara ingenjörer och busschaufförer, men idag finns nästan inga grönytor med biologisk mångfald eller odling kvar i städerna och det är där vi bor. Väldigt lite odling sker i våra trädgårdar och koloniområden, folkbildningen riskerar att avvecklas och ingen har tid, råd eller ork att förändra sina liv. Jag tror att tydliga och omfattande statliga subventioner som främjar småskalig odling (även icke-kommersiell) av grönsaker, bär och frukt kommer behövas om det ska hända något omvälvande och det krävs troligtvis även en massiv folkrörelse. Det krävs en folkrörelse som inte bara innefattar främjandet av det hållbara gröna utan även bryter upp andra negativa strukturer i samhället som handlar om pengar, jobb, ekonomi, bostäder, resor, konsumtion, energiförbrukning, samhällsklyftor, ensamhet, mående m m. Det krävs ju inget geni för att förstå att mycket hänger ihop och att vi behöver tänka om. Hursomhelst tillbaks till det här dom kallar trädgård…

För mig personligen handlar inte trädgård om något du ska visa upp för att få beröm. Det handlar inte om prestige, prestation eller produktion. Det handlar inte om att återskapa något som varit, om att överträffa något eller att återuppfinna hjulet. Trädgård är ingen tävling. Tävling och jämförelsehets finns det så det räcker av i dagens samhälle. Det handlar inte om trender eller om trädgårdsstilar, om rätt eller fel, fint eller fult. Det handlar inte om att jaga gräs eller ogräs, om att forma och tämja till max eller att ens bli färdig med något. Det gröna stannar aldrig upp, det är dynamiskt. Trädgård handlar absolut inte om något statiskt som en häck eller en gräsmatta. Det handlar inte heller om klassiska prydnadsrabatter, rosor, buxbomsklot och lavendel eller om hur många olika häftiga växter du har eller hur många färgglada grönsakssorter du lyckas odla. Det handlar inte om vad någon annan säger att det ska vara, bara vad du själv vill att det ska vara. Du måste hitta din egen personliga samhörighet med det gröna, fri från yttre påverkan. 

För mig handlar trädgård inte bara om det uppenbara som doft, syn, hörsel eller föda. Det handlar om något större. Kalla det pretentiösa klyschor men det handlar om liv, om livet, om hållbarhet, om samexistens. Det handlar till stor del om natur, dynamik, mystik och förändring. Det handlar även om upptäckter, möten och minnen. Det handlar om det svårförståeliga i kretslopp, växtlighet, estetik, perception och känslor. Det handlar också om lugn och sinnesro. Förenklat handlar det om att förstå och känna förbundenhet med naturen, att må bra, trivas och njuta i detta gröna som fanns långt före människan ens var påtänkt.

Trädgård handlar även om att njuta av att något naturligt får ha sin gång och att kunna följa växters uppgång och förfall. När i livscykeln börjar en växt anses som ful, varför då? När slutar ett ogräs vara ett ogräs, när en trädgårdskändis säger att ogräset är fint? Tänk själv. Vem bestämmer vad en trädgård får innehålla för att få kallas en trädgård? …ingen, mer än du själv. Det handlar om att sluta upp med att tänka på en trädgård som en trädgård. Det finns inga trädgårdar eller parker. Det är bara ord som människan hittat på. Benämningar som gjort vårat synsätt på det gröna begränsat. Det finns bara mer eller mindre tämjd natur. Kalla det vad du vill. Vad du vill göra med din lilla naturyta är bara upp till dig så försök att se bortom alla skrivna och oskrivna regler för hur något ska vara. 

 


Vilken Johan vill du möta?

Eftersom det är så viktigt med imagen idag så har ni här möjlighet att välja vilken typ av Johan ni föredrar så ska jag göra mitt bästa för att tillgodose ert önskemål när vi ses. Jag kan tyvärr inte lova några underverk.

20170125_115325  20170125_115410  20170125_115414

20170125_115447  20170125_115605  20170125_115641

20170125_115730  20170125_115743  20170125_115649

20170125_115845  20170125_115851  20170125_115100

 


tradgardsjohan © 2010-2020 Kalmar